Slimme materialen
De doorlopende tentoonstelling met workshop « Slimme materialen » omvat voor de deelnemers twee etappes: een bezoek gedurende één uur doorspekt met demonstraties en een « hands-on workshop » van één uur over het brede thema van materialen.
Het inzetten van natuurlijke materialen door de mens heeft doorheen de geschiedenis een belangrijke evolutie doorgemaakt. De overgang van klei naar hout, van steen naar beton, van glas naar ijzer leidde naar bouwvormen die stevigheid, sierlijkheid en doeltreffendheid met elkaar laten wedijveren.
De inspiratie bij het uitvinden van nieuwe materialen bevindt zich heel dikwijls in het nabootsen van wat zich in de (levende) natuur voordoet. Dit nabootsen in combinatie met spitstechnologie leidt vandaag tot ondoorlatende nanomaterialen geïnspireerd op het effect van het lotusblad. De honingraat koolstofstructuren van tennisraketten hebben de stevigheid en de fijnheid van bijenkorven. Het voortbewegingspatroon van slangen lag aan de basis van het verbeteren van ski-oppervlakken. En het was de vleermuis die Leonardo Da Vinci enkele eeuwen terug en later Ader inspireerde tot het bedenken van een vliegtuig.
Ook de trend naar duurzaamheid verveelvoudigde de inspanningen op het vlak van nieuwe performante materialen. Lichtgevend beton, elektrisch geleidende weefstoffen, bio-afbreekbare plastics met superisolerende bamboevezels: de wereld verandert met rasse schreden.
De workshops « Slimme materialen » bieden studenten de gelegenheid enkele van deze nieuwe materialen te gebruiken en hun mogelijkheden te inventariseren binnen praktische toepassingen. Ze kunnen ook de geschiedenis van enkele bouwstructuren bestuderen in verhouding tot het nabootsen van de natuur en/of met betrekking tot hun natuurlijke kenmerken.
De totale duur van een sessie omvat ongeveer 2 uur.
Reserveren kan op het nummer 02/6505459 of via het contactformulier onderaan deze pagina.
De uurregeling van de sessies ligt vast in samenspraak met de school of met de betrokken leerkracht uit het secundair onderwijs.